Güvenli interneti anlamak

ömERgin

ömERgin

ömERgin

Kategori İnternet
06 Mayıs 2011
14 Okunma

Güvenli interneti anlamak önemli. Çünkü hiç kimse istemediği doğrultuda BTK‘nın vermiş olduğu bu karardan etkilenmeyecek ve zarar görmeyecek.

Daha önce söyledim söylemeye devam ediyorum. Kendi sitemde olduğu kadar Facebook üzerinden de beni “internetini koru”, “yok internete şeriat geliyor”, “abüdük”, “gübüdük” gibi etkinliklere davet edenlerede açıklamalarda bulunuyorum. Ne kadar etki yaratıyor açıklamalarım bilmiyorum ama yine açıklamalarıma devam ediyorum.

Güvenli internet engelleme değildir adından da anlaşılacağı gibi güven kelimesini en güzel şekilde uygulamak için ortaya atılmış bir güvenlik filtresidir.

Bunu anlamak ve anladığımız doğrultusunda açıklamak önemlidir. Öyle ya internet ruhumuzun aynasıdır. Mesela televizyondan internete yasak geliyor kelimesini duyanlar, internet üzerinden internetin fişi çekilecek gibi abartıları görenler hemen sosyal ağ sitelerinde ya da haber sitelerinde yorum kısımlarında tepkilerini koyuveriyorlar. İşte bu, internetin nasıl bir aynalık yaptığının tam bir örneğidir.

Araştırmak, öğrenmek ve öğrendiklerimizi bir birimize sunmayı başaramayan bir milletiz ve bu konuda elimize kimse su dökemiyor. 1.34 milyarlık Çin’de bu uygulama var ve 1.34 milyar nüfusa sahip Çin halkı buna itimat ederek uyguluyorlar. Peki ya biz? Her yeri yakıp yıkmak derdindeyiz. Gerek var mı? Olmadığını hepiniz biliyorsunuz.

Özellikle şu Facebook sayfaları, etkinlikleri. İnsanları kışkırtıcı nitelikte gerçekten. Öyle açıklamalar yapılıyor öyle sayfalar açılıyor öyle etkinlikler oluşturuluyor ki, insanın bir maus hareketini bunlardan uzak tutası gelmiyor. Hemen elimiz katılacağım, beğen butonlarına gidiveriyor.

İnterneti aslında şöyle tanımlayabiliriz içi dolu bir altın kavanozu. Bu altın normal hayatta işimize çok bir etki etmesede genel hali ile internet üzerinde değerli. Bir yol hayal edin her tarafında hanımefendiler, beyefendiler var. Cinsiyetimize göre karşımıza çıkıyorlar, ellerinde bu kavanozlarla. Üstünde ufak bir açıklama kısmı var ancak gözümüz altında, açıklama kısmı falan dikkatimizi çekmiyor bile. Uzatılan kavanozu direk alıyoruz. Üstünde ne yazıyor hiç umursamadan. İşte tam olarak bu böyle. Bizler internet üzerinde duran etkinliklere sadece başlıklarına bakarak girişiyoruz ya da kışkırtıcı, bizi etkileyen açıklamalarına bakarak.

Böyle yol alınamayacağı çok bariz açık. Sonuçta sen tepkini internette yalan yanlış insanların oluşturduğu proğramlarla, etkinliklere ne kadar koyarsan koy bu devletin kurumlaru uzun araştırmalar, derlemeler sonucu ortaya çıkarttığı kararlarını, projelerini uygulayacaklar. Uygulamalarıda gerekiyor.

Neden mi? Bir “por*o” kelimesinde Google aramalarında dünya 2.siyiz, bir “po*n” kelimesinin aramasında yine Google aramalarında dünya 5.siyiz. Hani hep büyüklerimiz derlerdi ya hayatımızı düzgün bir şekilde yaşamalı, yönlendirmeliyiz diye işte tamda bu noktada kaybetmeye başladığımızı görmek kolay. Bunu görmek için Google Trends‘i kullanabilirsiniz. Aklınıza gelen her türlü kelimeyi aratın ve görün dünya sıralamamızı.

Türkiye’de TUİK tarafından yapılan bir araştırmaya göre 16-19 yaş arasının %95′i bilgisayar kullandığı ortaya çıktı. Evet tamda blue çağındaki bireylerin %95′i internet üzerinde. Bu filtrelerin olmadığı özgür bir internetin kullanıldığı bir süreci hayal ederek düşünecek olursak bu veriye göre pek çok yasaklı görsel ve videodan bu gençlerin haberdar olma olasılığı %55-60 civarında gibi gözüküyor. Peki bunları gören, bunlardan haberdar olan bir gencin ruh sağlığının bozulma olasılığı? %80! Açık ve net!

Daha önce de internet üzerine yasaklar bir takım engellemeler getirildi. Bu duruma isyan eden kesim şimdiki kesime göre devede kulak kalır hale geldi. Neden mi? E eskiden bir DNS olayı vardı. Rahatça yasaklı sitelere erişebiliyorduk. Şimdi ne oldu da bu isyanlar arttı? Yoksa yasaklar artık tam anlamı ile mi uygulanmaya başlandı? Devletin bana göre görevi yasalar çıkartmak (buna yasaklarda dahildir) ve bunları harfiyen uygulamaktır. Şimdi bakıyorum yasaklar harfiyen uygulanmaya başlanmış. O halde görevini harfiyen yerine getiren devlete isyan etmek yanlıştır.

Gelin biraz daha araştırıp bu uygulamaya bir göz atın: İnternetinize devlet kurumları kaynaklı yasaklar mı gelecek yoksa bireysel tercihleriniz doğrultusunda yasaklar mı gelecek bir anlayın.

Benzer Yazılar

Comments of this post

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

rss
Карта